Samenwerking smaakt naar meer co-cooking

Samenwerking smaakt naar meer co-cooking

Scelta Umami is een smaakfabriek. Met haar hoogwaardige champignonconcentraat creëert het bedrijf de vijfde basissmaak ‘Umami’, naast zoet, zuur, zout en bitter voor de wereldwijde foodindustrie. Een efficiënte smaakmaker over succesvolle ‘co-cooking’ met Unica Industry Solutions.

Scelta Umami opereert onder de vlag van Scelta Mushrooms en sinds 2016 samen met het Franse Diana Food. “Diana Food is wereldmarktleider op het gebied van natuurlijke extracties”, legt Executive Director Jan Klerken Jr uit. “Met twee verschillende procedés, champignonpulp en restwater uit de champignonconservenindustrie, halen wij de smaak uit de champignon en concentreren het tot een hoogwaardig concentraat.”

“Ons champignonconcentraat zetten we voor twee toepassingen in. Wij leveren aan industriële bedrijven in de food die dit in soepen, sauzen en bijvoorbeeld in kant- en klaarmaaltijden verwerken. Daarnaast leveren we in kleinere volumes geconcentreerde champignonsmaak als zoutvervanger voor de toepassing in meer dan 700 producten. Zoals chips en brood. We eten te veel zout, suiker en vet. Maar laat een foodproducent deze stoffen weg dan boet het product flink op smaak in. Dat is de reden dat wij onderzocht hebben of we met het champignonconcentraat ook andere smaken kunnen versterken. Een soort co-cooking. Door het champignonconcentraat al bij het begin van het kookproces toe te voegen, reageert dat op de andere ingrediënten zoals uien of vlees. Op die manier komen smaken beter tot hun recht zonder zout toe te voegen.”    

Echt goed
“Door een toenemende volumevraag vanuit onze klanten moesten we de capaciteit van de RO-installatie (Reverse Osmose) uitbreiden. Daarnaast was de Citect HMI onvolledig. Niet alle processen waren erin ondergebracht. De leverancier was weliswaar bekwaam maar gevestigd in België en die fysieke afstand werpt in de praktijk drempels op. Nadat Unica Industry Solutions voor ons een eerste project had gedaan, besloten we de hele fabrieksautomatisering bij Unica onder te brengen. Ze zijn gewoon echt goed in wat ze doen. Als je thuis een computer of een televisie koopt dan haal je hem uit de doos, je stopt de stekker erin en het functioneert. Als wij een nieuwe machine afgeleverd krijgen, werkt dat niet zo. Er komt loodgieterswerk bij kijken, elektra en gespecialiseerd leidingwerk. Op het moment dat de machines staan en alles is aangesloten moeten die machines ook communiceren met de rest van de fabriek. Op het gebied van IT is het belangrijk dat echt alles met elkaar communiceert. Daarom werken we sinds 2017 samen met Unica Industry Solutions.”

“Er werken IT-specialisten die ik op elk moment kan bellen, als het moet ook midden in de nacht. Dat soort service is onbetaalbaar. Elk uur dat onze productie stilligt kost ons handenvol geld. Unica beschikt over kennis en expertise lokaal en is er meer specialistische kennis nodig dan schakelen ze naar experts elders in de organisatie van waaruit ze op afstand inloggen en alles monitoren. Dat biedt ons totale ontzorging.”

Competitiever
“Machines worden complexer en fabrieksautomatisering wordt complexer. We ervaren zelf in de praktijk wat de vierde industriële revolutie betekent. In de automotive is het mogelijk om onderhoud aan machines op onderdelen te voorspellen. Op het moment dat we een storing hebben dan schiet de ‘down time’ omhoog en onze efficiency compleet onderuit. Als we onderhoud tot op onderdelen nauwkeurig kunnen voorspellen dan maakt dat het bedrijf competitiever. Als een machine 12.000 uur gedraaid heeft moet ik kunnen weten wanneer een bepaalde pomp bijvoorbeeld stuk gaat. Unica richt samen met ons ‘Predictive maintenance’ in ons bedrijf in zodat we leading blijven in de industrie. Daarom smaakt onze succesvolle samenwerking naar meer co-cooking.”