Unica automatiseert producttransport naar nieuwe hal Qolortech | Unica

Unica automatiseert producttransport naar nieuwe hal Qolortech

Unica automatiseert producttransport naar nieuwe hal Qolortech

Regelmatig overleg zorgt voor succesvol project

Qolortech, producent van kunststofkorrels, liet vorig jaar een nieuwe hal bouwen voor verpakking en logistiek. De automatisering van het producttransport naar de verpakkingshal werd zowel hard- als softwarematig door Unica Industry Solutions verzorgd. Bijzonder was het regelmatige overleg tussen beide bedrijven, nog voordat de hal klaar was.

“Tijdens de ontwikkeling van onze nieuwe hal was Unica al vroeg betrokken bij ons overleg”, vertelt Paul van Mil, plantmanager van Qolortech. “Zij schreef de software en toonde een 3D-model van de installatie voordat de hal klaar was. Zo konden operators kijken hoe de installatie zou gaan werken en hun aanpassingen doorgeven.” Wim Bos, adviseur van Unica: “Wij vinden het belangrijk om vroegtijdig met de klant aan tafel te zitten. Zo voorkom je achteraf onaangename verrassingen.” De ingebruikname van het nieuwe transportproces naar de hal verliep dan ook zonder noemenswaardige opstartproblemen. Hierdoor werd veel geld en tijd bespaard. Bovendien werd het project volgens planning afgerond. “Dat is natuurlijk heel belangrijk; voor elk bedrijf, dus ook voor ons”, aldus Van Mil.

Vulautomaat in de nieuwe verpakkingshal: via het buizensysteem worden automatisch korrels aangezogen naar de productiehal

Groei Qolortech

In 1979 begon Qolortech als handelsfirma voor pigmenten en preparaten. Later kwam er meer vraag naar pigmenten in kunststofkorrels (masterbatches), het product dat het bedrijf nu zelf maakt. Van Mil: “Onze klanten willen graag een kleur die niet stoft. Ons product is daarvoor geschikt. Het dient als grondstof voor zeer diverse kunststofproducten, variërend van bloempotten tot tuinstoelen. Daarnaast kunnen we ook andere eigenschappen toevoegen aan de korrels zoals UV-protectie.”

De productie van Qolortech groeide de afgelopen jaren enorm. Er was daardoor op een gegeven moment gewoon geen plek meer in de hal. “Met name het verpakkingsproces nam zoveel ruimte in beslag dat zowel productie als verpakking niet meer uit te breiden waren”, aldus van Mil. Qolortech besloot daarom een nieuwe hal te bouwen.

Kunststofkorrels (masterbatches) van Qolortech

Automatisering van transport

Voorheen brachten heftrucks bakken met korrels vanaf de productie naar de verpakkingsautomaat en werden de verpakte materialen per pallet met een heftruck naar het magazijn gebracht. Dat betekende enorm veel heftruckbewegingen. Nu worden de korrels via het leidingsysteem pneumatisch getransporteerd naar de nieuwe hal. Dit gebeurt automatisch zodra een silo bij productie vol is. 

Unica verzorgde de automatisering met behulp van een SCADA-systeem, gebaseerd op Wonderware System Platform 2017 en opgezet volgens de richtlijnen van High Performance HMI of Situational Awareness. Hierdoor kan de operator gemakkelijker afwijkende situaties via zijn scherm detecteren en daarop ingrijpen. Een aparte veiligheids-PLC zorgt voor het veiligheidsgedeelte van de besturing, zodat ook aan de regels van de Machinerichtlijn is voldaan. De hiervoor gebruikte PLC is een Siemens safety-PLC (S7-1500) die perfect past in Profinet als protocol.

“Voor het hele verpakkingsproces is nu nog maar één medewerker nodig”, zegt Van Mil. Hij is zeer tevreden over de samenwerking met Unica. “Als we nu een andere uitdaging in onze automatisering hebben, schakelen we ze zeker opnieuw in.”