Unica biedt innovatieve oplossingen bij realisatie project Tata Steel

Unica biedt innovatieve oplossingen bij realisatie project Tata Steel

Bij Tata Steel in IJmuiden realiseren het Belgische staalconstructiebedrijf Iemants en Unica Industry Solutions gezamenlijk een compleet nieuwe, volledig geautomatiseerde en geklimatiseerde hal. Na oplevering worden hier staalrollen, bestemd voor de automobielindustrie in Amerika, onder hoogwaardige condities opgeslagen. Een project dat vraagt om een integrale aanpak, speciale technieken en industriële oplossingen. Unica Industry Solutions geeft daar vanuit diverse disciplines, in samenwerking met Iemants, invulling aan.

Tata Steel is het op vijf na grootste staalconcern ter wereld en produceert en levert jaarlijks meer dan zeven miljoen ton hoogwaardig staal in de vorm van rollen, met daarbij ook ontwerp-, technologie- en consultancyservices. Het staal uit IJmuiden wordt met name verwerkt in de automobiel-, bouw- en verpakkingsindustrie. 

Foto: Ben van den Bergh

Onderlinge samenwerking
Voor de realisatie van de nieuwe hal is Iemants, onderdeel van het internationale staalconstructiebedrijf Smulders, aangesteld als hoofdaannemer. Als ketenpartner is Unica actief bij het project betrokken en geeft invulling aan het volledige elektrotechnische deel, de meet- en regeltechniek en het werktuigbouwkundige gedeelte van het project. Hoe is de samenwerking tussen beide partijen tot stand gekomen? Ben van den Bergh, projectleider bij Iemants: “Wij zochten een partner die vanuit één organisatie alles kan regelen. Unica biedt, door de onderlinge samenwerking tussen de verschillende bedrijven, integrale en kostenbesparende oplossingen aan. Dat is een absolute meerwaarde.”


 

Industriële oplossingen
Zo heeft Unica volgens Van den Bergh vooraf cruciale vragen gesteld over het bestek en eventuele ‘gaten’ aangevuld met industriële oplossingen en alternatieve modificaties. Hij licht toe dat Unica onder meer de werking van een installatie met een hoger rendement heeft voorgesteld evenals een ander systeem voor de luchtbehandelingkasten. Het is in de nieuwe hal bij Tata Steel van essentieel belang dat de luchtvochtigheid en de temperatuur constant blijft om roestvoering van de opgeslagen producten te voorkomen. “Het door Unica voorgestelde systeem zorgt voor meer opbrengst en minder energieverbruik,”aldus Van den Bergh. Projectmanager Rien Koehler, vanuit Unica Industry Solutions betrokken bij het project, vertelt dat de deuren van de hal straks middels een locksysteem gecontroleerd geopend en gesloten worden. Bovendien gaat er maximaal één deur open voor een gelimiteerde tijd. Er worden speciale luchtgordijnen gemonteerd waardoor de treinen voor transport naar binnen en buiten rijden.

Foto: Rien Koehler

Nieuwe technieken
Ook zijn er nieuwe technieken voorgesteld die bij Tata Steel nog niet eerder zijn toegepast. Als voorbeeld noemt Koehler de busbar voeding, die de elektriciteit geleidt voor de kranen in de hal. In plaats van een grote bundel met kabels, zorgt deze techniek ervoor dat er op een compactere manier, grotere vermogens aangesloten kunnen worden. “Bij calamiteiten of kortsluiting kunnen hogere stromen geen schade aan de busbar aanrichten.” Van den Bergh vertelt dat Unica tevens heeft voorgesteld de meet- en regeltechniek decentraal bij de kasten te plaatsen. “In eerste instantie was door de opdrachtgever gevraagd om deze centraal te plaatsen. Het belangrijkste voordeel van het voorstel van Unica is dat het, bij eventuele uitval, slechts 20% van de productie betreft en niet alles stil komt te liggen.”
 

Preferred supplier
Volgens Van den Bergh brengt Unica belangrijke innovatieve oplossingen in die bijdragen aan de succesvolle realisatie van het project bij Tata Steel. “Het is plezierig om met Unica samen te werken door hun daadkrachtige aanpak.” Hierbij is het volgens hem een belangrijk pluspunt dat Koehler als projectmanager alle touwtjes van de verschillende disciplines in handen heeft.“Doordat Unica één aanspreekpunt biedt, kan er snel worden geschakeld en is de werkwijze effectief.” Koehler tot slot: “Unica wil in de toekomst graag preferred supplier van Tata Steel in IJmuiden worden en als huiscontractor fungeren. Door onze manier van samenwerken en innovatieve oplossingen geven wij hier graag ons visitekaartje af.” 

Over Unica Industry Solutions
Unica Industry Solutions is specialist in industriële, technische dienstverlening en biedt een totaaloplossing voor ieder vraagstuk op het gebied van procesautomatisering, van conceptengineering tot detail-engineering en van realisatie tot service. Unica Industry Solutions is de systeemintegrator die al deze technieken met elkaar koppelt en laat samenwerken. Of het nu gaat om werktuigbouwkundige installaties, het aansturen van processen of het ontwikkelen van software die het geheel intelligent maakt. Unica Industry Solutions denkt mee vanaf het concept, zorgt voor de engineering en complete realisatie, en zorgt daarnaast voor de perfecte omstandigheden op het gebied van klimaat, veiligheid en energievoorziening om het productieproces optimaal te laten functioneren. Doordat Unica bestaat uit een netwerk van bedrijven, die zelfstandig en onafhankelijk opereren maar tegelijkertijd nauw samenwerken, kunnen integrale oplossingen worden geboden.