Brandveiligheidsoplossingen in de veeleisende voedingsindustrie | Unica

Brandveiligheidsoplossingen in de veeleisende voedingsindustrie

Brandveiligheidsoplossingen in de veeleisende voedingsindustrie

In weinig andere branches dan in de voedingsmiddelenindustrie is het productieproces zo veeleisend. In veel van deze productieruimten bevinden zich hygiënische zones, waarbij de bedrijfsprocessen onder strenge hygiëne,- en veiligheidseisen moeten blijven doorlopen. Niet alleen het apparatuur in het productieproces is van belang, maar ook brandveiligheidsinstallaties en gebruikte materialen dienen te voldoen aan de strengste hygiënemaatregelen. In dit nieuwsitem leest u meer over de eisen in de voedingsindustrie en hoe Unica Fire Safety hier rekening mee houdt.

Om aan verschillende hygiënerichtlijnen te voldoen en de voedselveiligheid te kunnen waarborgen, moet apparatuur in de voedingsmiddelenindustrie voldoen aan hygiënische maatregelen. Ook apparatuur, zoals brandveiligheidsinstallaties dienen daardoor bestand te zijn tegen heersende omgevingsinvloeden (zoals kou,- en warmte, vocht en corrosie) van de productieruimten in de industrie. Brandveiligheidsinstallaties, zoals brandmeldinstallaties en sprinklerinstallaties, dienen hierdoor aan omgevingsinvloeden en aan kwaliteitseisen uit de onderwerpvoorschriften (NFPA/NEN) te voldoen. Om hieraan te kunnen voldoen speelt materiaalkeuze een zeer belangrijke rol.

De noodzaak van een brandveiligheidsinstallatie
Doordat de voedingsmiddelenindustrie met verschillende brandrisico’s (o.a. menselijke factoren) te maken heeft, is een brandveiligheidsinstallatie van groot belang. Deze installatie(s) detecteren en houden een (beginnende) brand onder controle. Dit zorgt ervoor dat bedrijfsprocessen ongehinderd door kunnen lopen.

Echter vraagt werken in een omgeving waar bedrijfsprocessen ongehinderd doorgang moeten vinden om extra aandacht. Met name met betrekking tot mogelijk overlast. Bij Unica Fire Safety worden er daarom verschillende brandveiligheidsmaatregelen getroffen, zoals:

  1. Afzetten van het werkgebied: Door het afzetten van een werkgebied wordt de verspreiding van stof,- en vuil tijdens, voor- en na werkzaamheden geminimaliseerd.
  2. Overleg bij binnentreding: Voordat een medewerker een werkgebied binnentreedt, vindt er eerst een overleg plaats. Om de efficiëntie te vergroten stelt Unica Fire Safety een vast aanspreekpunt aan.
  3. Uitvoeren van werkplekinspecties en schoonmaakacties: Door het uitvoeren van werkplekinspecties zal een werkplek na de verrichte werkzaamheden ook schoon worden achtergelaten. Unica Fire Safety adviseert om de reguliere schoonmaak aansluitend te laten plaatsvinden.
  4. Werken volgens de richtlijnen: Alle werkzaamheden worden conform de lokale veiligheids-, en hygiënevoorschriften uitgevoerd.
  5. Bespreken van hygiënemaatregelen: Voorafgaand aan het project worden alle zaken omtrent hygiënemaatregelen besproken. Wanneer verrichte werkzaamheden niet op de juiste werkplek kunnen worden uitgevoerd, wordt er uitgeweken naar een andere locatie. Ook prefabricage helpt om productievervuiling tegen te gaan en zorgt voor efficiënt werken, omdat men korter op de projectlocatie aan het werk is.
  6. Plannen van werken buiten productie-uren: In de planning wordt rekening gehouden met het productieproces en worden werkzaamheden zo veel mogelijk buiten de productie-uren ingepland om zo overlast te beperken. 

Aan de hand van deze brandveiligheidsmaatregelen wordt er voldaan aan de voedselveiligheid en de hygiënevoorschriften.

Over Unica Fire Safety
Unica Fire Safety biedt kwalitatief hoogwaardige brandveiligheidssystemen. Als een van de grootste spelers op het gebied van brandveiligheidssystemen (sprinkler,- en watermistinstallaties, brandmeld,- en ontruimingsalarmering) heeft Unica Fire Safety een duidelijke missie; Bijdragen aan een brandveilige leef- en werkomgeving. Dagelijks zet een team van circa 200 specialisten zich in om ‘op maat’ gesneden brandveiligheidsoplossingen te realiseren. Doordat elk project anders is, adviseren onze adviseurs u graag over de mogelijkheden op het gebied van brandveiligheid in de voedingsindustrie. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.