Blusgas Brandbeveiliging | Bescherm Kostbare Apparatuur | Unica

Blusschuiminstallaties

Blusschuiminstallaties

Blusschuim als effectief middel tegen vloeistofbranden 

Blusschuim, ook bekend als schuimblusmiddel of schuimconcentraat, is een effectief middel om branden te blussen als het hierbij gaat om een vloeistofbrand. Het schuim, bestaande uit een mengsel van water en schuimvormende middelen, zorgt ervoor dat de vloeistofbrand wordt afgedekt. Hierdoor kan deze zich niet meer verspreiden en wordt er voorkomen dat eventuele brandbare dampen niet meer vrij kunnen komen. Daarnaast heeft blusschuim een verstikkende werking op de brand, waardoor deze snel en effectief gedoofd kan worden. Deze oplossing zien we daarom veel terug in de petrochemische industrie, procesindustrie, vliegvelden, tankopslag en laad- en losgebieden. Unica Fire Safety heeft veel ervaring met het installeren en onderhouden van blusschuimsystemen binnen deze verschillende branches. 

Wat zijn de voordelen van blusschuim?

Door de snelle reactietijd bedekt blusschuim het brandende oppervlak in een vroeg stadium van de brand en verstikt het vuur door de zuurstoftoevoer te beperken. Dit helpt bij een snelle blussing en het voorkomen van een verdere verspreiding van de brand. Daarnaast kent de inzet van blusschuim meerdere positieve eigenschappen zoals het isolerende effect en de scheidende werking. 

De voordelen van blusschuim op een rij:

  • Korte blustijd: Branden worden snel en effectief bestreden.

  • Onderdrukking van dampen: Door het ontstaan van een ‘gesloten dekking’ wordt het vrijkomen van brandbare gassen voorkomen. Dit verlaagt het risico op branduitbreiding of explosiegevaar.

  • Koelend effect: Doordat het water in het schuim verdampt door de hoge temperatuur wordt de hitte aan de brand onttrokken.

  • Brand isolatie: Doordat het blusschuim een lage thermische geleiding kent zullen potentiële brandstoffen geïsoleerd en beschermd worden tegen de hitte en eventuele ontbranding

Een bijkomend voordeel van blusschuim is het verminderde waterverbruik in vergelijking met andere blusmiddelen. Door de effectiviteit van deze oplossing en het lage waterverbruik is blusschuim over het algemeen een veilige en efficiënte keuze voor brandbestrijding.

Neem contact op voor meer informatie!
Wilt u weten welke voordelen een blusschuiminstallatie voor uw organisatie te bieden heeft? Onze specialisten staan u graag te woord!

Fluorhoudend blusschuim

Jarenlang is er in veel gevallen gebruik gemaakt van fluorhouden blusschuim, ook wel bekend als PFOA. Dit blusschuim bestaat uit verschillende chemische stoffen en verbindingen waarbij uit onderzoek is gebleken dat ze schadelijk zijn voor mens en milieu. Vandaar dat er per 4 juli 2025 een verbod zal gelden op fluorhoudend blusschuim.

Heeft u momenteel een blusschuimsysteem met fluorhouden blusschuim? Bij Unica Fire Safety staat milieuvriendelijkheid en duurzaamheid voorop! Wij helpen u daarom graag om u te ondersteunen bij deze transitie. Neem contact op via firesafety@unica.nl voor meer informatie of om uw situatie te bespreken.

Meer weten?

Benieuwd of blusschuim voor u de juiste brandveiligheidsoplossing is? Neem gerust contact op met onze specialisten voor gepast advies! 

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.