Parkeergarages | Unica

Parkeergarages

Parkeergarages

Brandveiligheid in parkeergarages wordt steeds belangrijker

Met de opkomst van elektrische auto's en de verwachte wetgeving in 2024 betreffende parkeergarages onder woningbouw, is brandveiligheid in parkeergarages de afgelopen jaren steeds urgenter en complexer geworden. In deze snel veranderende omstandigheden onderscheidt Unica Fire Safety zich als een toonaangevende brandveiligheidsspecialist met diepgaande kennis van de specifieke uitdagingen waarmee parkeergarages te maken hebben. Als adviseur op het gebied van brandveiligheid begrijpt Unica Fire Safety niet alleen de technologische aspecten van het voorkomen en bestrijden van brand in parkeerfaciliteiten, maar biedt ook op maat gemaakte oplossingen voor specifieke uitdagingen.

Brandveiligheid in parkeergarages vraagt om specifieke oplossingen

Brandveiligheid in parkeergarages kent zo zijn eigen uitdagingen. Doordat de voorzieningen onderhevig zijn aan andere omstandigheden dan bijvoorbeeld een installatie in een gebouw, moet er rekening gehouden worden met diverse risico’s. Zo kunnen spelen vorstgevaar en corrosie een rol bij het ontwerp van de brandveiligheidsvoorzieningen. Unica Fire Safety ontwerpt sprinklerinstallaties voor parkeergarages waarbij er rekening wordt gehouden met deze unieke omstandigheden.

Vorstgevaar
Zo zijn sprinklerinstallaties in parkeergarages vaak onderhevig aan vorstgevaar. We spreken van vorstgevaar zodra de omgevingstemperatuur mogelijk daalt onder de 4°C. Het water in de blusleidingen kan hierdoor bevriezen waardoor de sprinklerinstallatie beperkt of helemaal niet meer werkt bij een eventuele brand. Om dit te voorkomen adviseert Unica Fire Safety dat er gebruik gemaakt van een droge blusinstallatie. Hierbij worden de hoofdleidingen gevuld met water en tot aan de alarmkleppen beschermd tegen de vorst. De leidingen achter de alarmkleppen worden gevuld met lucht. Hierbij wordt er tevens een speciaal type alarmklep gebruikt.  

De reactietijd van een droge installatie is trager dan die van een natte installatie doordat het water eerst nog in het systeem terecht moet komen. Deze vertraagde reactietijd wordt gecompenseerd door het vergroten van het sproeivlak van de sprinklerkoppen. Unica Fire Safety adviseert gebouweigenaren bij het ontwerp van sprinklerinstallaties en de daarbij mogelijk oplossingen, waarbij de unieke situatie op locatie nauwlettend in overweging wordt genomen.

Corrosie
Corrosie vormt veelal een uitdaging bij sprinklerleidingen, aangezien de combinatie van zuurstof en water voor roestvorming zorgt, waardoor de leidingen aangetast kunnen worden. Dit geldt vooral voor systemen met een droge blusleiding waarbij het water pas instroomt als er een brand is gedetecteerd.  Om dit probleem effectief aan te pakken, biedt Unica Fire Safety de mogelijkheid voor het aansluiten van een stikstofgenerator op de sprinklerinstallatie. Door stikstof toe te voegen aan de leidingen wordt het zuurstofgehalte geminimaliseerd, waardoor de kans op corrosie aanzienlijk afneemt. Op deze manier biedt dit een duurzame oplossing m.b.t. het verlengen van de levensduur van de installatie.  

Meer informatie ontvangen over brandveiligheid in parkeergarages? Neem contact op met één van onze specialisten

Kies voor een totaaloplossing met Unica Fire Safety

Unica Fire Safety is een allesomvattende partner op het gebied van brandveiligheid. Door samen te werken met Unica Fire Safety profiteren organisaties van een volledig dienstenpakket. Dankzij ons brede scala aan mogelijkheden kunnen organisaties volledig ontzorgt worden met een totaaloplossing die advies, ontwerp, realisatie en beheer & onderhoud omvat. Onze oplossingen omvatten:

  • Blussystemen: Sprinkler- en watermistinstallaties worden ingezet als effectieve middelen tegen brand. Unica Fire Safety biedt vanuit onze expertise Fire Suppression verschillende diensten en producten voor brandbestrijding.

  • Branddetectie: Onze branddetectiesystemen en ontruimingsinstallaties kunnen rook en beginnende branden in parkeergarages detecteren voordat ze zich verspreiden. Met ons specialisme Fire Detection leveren we hoogwaardige branddetectiesystemen aan onze klanten.

  • Bouwkundige brandveiligheid: Naast installaties bieden we, via ons specialisme Passive Fire Protection, expertise in bouwkundige brandveiligheid om de constructie en betrouwbaarheid van openbare gebouwen te waarborgen.

  • Watervoorzieningen: Om ervoor te zorgen dat het blussysteem naar behoren werkt, bieden we vanuit ons specialisme Fire Pumps & Water Supply verschillende oplossingen op het gebied van watertanks en pompinstallaties.

De kracht van Unica Fire Safety als integrale dienstverlener

  • Gespecialiseerde teams vormen de basis voor een hoge kwaliteit van onze dienstverlening 

  • Eén aanspreekpunt voor alle oplossingen op het gebied van bouwkundige en installatietechnische brandveiligheid

  • Innovatie en duurzaamheid staan centraal in de missie van Unica Fire Safety. Met verschillende duurzame, digitale innovaties onderscheid Unica Fire Safety zich als pionier op het gebied van brandveiligheid.

  • Erkend brandbeveiligings- en onderhoudsbedrijf dat werkt volgens de CIBV en CVV schema's, gespecialiseerd in geavanceerde brandblussystemen. Jouw brandveiligheid is onze hoogste prioriteit

Ga in gesprek met onze specialisten!

Ontvangt u graag meer informatie over de mogelijkheden voor uw brandveiligheidsvraagstuk? Onze specialisten staan u graag te woord en voorzien u van gepast advies.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.