Hogedruk watermist als veelzijdig product in de zorgsector | Unica

Hogedruk watermist als veelzijdig product in de zorgsector

Hogedruk watermist als veelzijdig product in de zorgsector

Bij Unica Fire Safety zijn we voortdurend bezig met het realiseren van brandveiligheidsoplossingen om zorgomgevingen en de veiligheid van medewerkers en patiënten te waarborgen. Binnen het specialisme blussystemen biedt Unica Fire Safety een alternatief voor een sprinklerinstallatie: Een hogedruk watermistinstallatie. Bij deze installatie is minder water nodig om een brand te bestrijden. Dit heeft als voordeel dat door het verkoelende vermogen er in het geval van een calamiteit meer vluchttijd ontstaat. In dit nieuwsitem delen we de laatste ontwikkelingen op het gebied van hogedruk watermist. 

Watermistinstallatie: verkoelend en vluchttijd verlengend
Een watermistinstallatie is een alternatief voor de traditionele sprinklerinstallatie. Zo biedt het talloze voordelen in de zorgsector. Watermist wordt onder hoge druk gegenereerd. Hierdoor ontstaan er microscopische waterdruppels die de hitte uit de brand onttrekken en de zuurstof in de lucht verdringen. Omdat er zonder zuurstof geen vuur mogelijk is, bestrijdt het een brand snel en effectief. Het voordeel is dat het systeem zowel minder water verbruikt én dat de mist een sterk verkoelend vermogen heeft, waardoor het de vluchttijd verlengt in noodsituaties. Het verbruikt minder water en veroorzaakt hierdoor minder wateroverlast, wat kostbare schade aan apparatuur en infrastructuur kan voorkomen.

Meer dan alleen een alternatief 
Hogedruk watermist is een product dat Unica Fire Safety sinds 2009 in samenwerking met Danfoss aanbiedt. Dit is een leverancier die componenten zoals watermistpompen, alarmkleppen en watermistnozzles ontwerpt en levert. Deze samenwerking heeft geleid tot een uitgebreid aanbod. Vandaag de dag beveiligen we projecten variërend van OH1 tot OH4 (OH = Ordinary Hazard: een Amerikaanse brandrisico classificatie) en realiseren we diverse industriële toepassingen. Dit betekent dat een breed scala aan locaties en sectoren, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en revalidatiecentra kunnen profiteren van deze geavanceerde technologie. Ook tunnels, hotels, universiteiten, parkeergarages, datacenters, gas- en stoomturbines, industriële installaties en monumenten kunnen hiervan worden voorzien.

Veiligheid vs. watermist
Veiligheid is prioriteit nummer één. Het uitbreiden van deze toepassingsmogelijkheden is niet zomaar een kwestie van het aanpassen van de techniek. Voor elke specifieke toepassing moest een uitgebreide full-scale test succesvol worden uitgevoerd in een geaccrediteerd laboratorium. Dit om te garanderen dat het watermistsysteem voldeed aan de strenge veiligheidsnormen. Dit is een risico, maar door het wereldwijde distributeursnetwerk en door marketingstrategieën is aangetoond dat er voldoende marktomvang is in alle geteste marktsegmenten, wat watermist tot een levensvatbaar product maakt. Een product wat we hedendaags bij diverse klanten in verschillende sectoren toepassen, met name in de zorgsector.

Ontwikkelingen in de markt
In de brandveiligheidsmarkt wordt dezelfde stagnatie als in de bouwwereld ondervonden. Door de beperking van stikstofmaatregelen, relatief hoge rentestand en gestegen bouwmateriaalprijzen worden er relatief minder nieuwbouwplannen ontwikkeld. Ondanks deze uitdagingen blijven we ons aanpassen aan veranderende behoeften. We richten ons naast reguliere projecten ook op de renovatie en ombouw van bestaande gebouwen, waaronder ziekenhuizen, waar hogedruk watermist een cruciale rol speelt.

Met een bewezen staat van dienst en een groeiende acceptatie in de markt, is de toekomst van watermist veelbelovend als betrouwbare en effectieve brandbeveiligingsoplossing. Het draagt bij aan de algehele veiligheid en gezondheid van onder andere patiënten en medewerkers en andere betrokkenen, terwijl het ook milieuvriendelijke voordelen biedt. Al met al is het een veelbelovende technologie die de brandveiligheid in naar een hoger niveau tilt. Meer vragen? Neem gerust contact met ons op!