Nieuw: hoge druk brandslanghaspel

Nieuw: hoge druk brandslanghaspel


In de afgelopen 15 jaar is het gebruik van water onder hoge druk om branden te blussen fors toegenomen. Steeds meer gebouwen in Nederland worden van een hoge druk watermist installatie voorzien om de schade bij een mogelijke brand te beperken. Veel van onze klanten en partners zijn inmiddels met deze blustechniek bekend. Maar wist u dat Unica ook een speciale brandslanghaspel levert die van deze hoge druk watermist techniek gebruik maakt?
Een klassieke brandslanghaspel

De brandslanghaspel

De branslanghaspel is een algemeen bekend fenomeen dat de meeste mensen wel zullen herkennen. In het geval van brand is een brandslanghaspel een belangrijk eerste redmiddel. Indien de brand snel genoeg ontdekt wordt, is deze in de meeste gevallen met behulp van een brandslanghaspel zelf te blussen. Omdat er gebruik gemaakt wordt van water, is de brandslanghaspel ook voor de meest voorkomende soorten branden geschikt. Dat zijn branden van vaste stoffen (brandklasse A) en vloeistoffen (brandklasse B).

Hoge druk variant

Danfoss, de leverancier van de hoge druk watermist systemen van Unica, heeft een nieuwe brandslanghaspel ontwikkeld die van deze watermist techniek gebruik maakt. Ter vergelijking: een reguliere brandslanghaspel moet conform het Bouwbesluit een capaciteit leveren van ten minste 1,3 m3 per uur bij een statische druk van 1 bar (100 Kpa). De werkdruk van de hoge druk brandslanghaspel bedraagt tussen de 60 bar en 120 bar.

Door deze zeer hoge druk wordt het water verneveld. De minuscule waterdeeltjes zorgen voor een groot werkzaam oppervlak, waardoor de waternevel veel warmte kan absorberen en voor veel verkoeling zorgt. Met als gevolg dat de brand kan worden gecontroleerd en dat degene die de haspel bedient daarnaast goed beschermd is tegen de warmtestraling.

 

De hoge druk brandslanghaspel
De haspel wordt in een opbouw- of inbouwkast geplaatst

Hoe het werkt

De hoge druk brandslanghaspel is te combineren met hoge druk watermist systemen van zowel 60 bar als 100 bar. De haspel wordt daarbij gekoppeld met de hoge druk watermist pomp en is via de watermist installatie aangesloten op het drinkwaternet. Hierdoor heeft de haspel een (vrijwel) onbeperkte watervoorraad.

De brandslanghaspel en straalpijp worden in een compacte stalen kast ondergebracht. Bij een calamiteit kan de kast worden geopend en is de haspel door zijn lichte gewicht eenvoudig af te rollen. De hogedrukslang is zeer flexibel en heeft een lengte van 50 meter. Door zijn lengte heeft deze hogedrukslang een groot bereik en hoeven er ook minder brandslanghaspels per verdieping te worden geïnstalleerd. Dit scheelt in de kosten voor aanleg en onderhoud.

2-in-1 sproeier

De straalpijp is uitgerust met twee afzonderlijke sproeiers: een watermist sproeier en een gebonden straal sproeier. De watermist sproeier heeft een worplengte van 5 meter. De gebonden straal heeft een worplengte van 10 meter en kan daarmee van een (nog) langere afstand worden ingezet. Tijdens het blussen kan er eenvoudig van stand worden gewisseld door de leidingen op de straalpijp naar voren te drukken ofwel terug te trekken.

Veiligheid

Bij het ontwerp van de hoge druk brandslanghaspel is veel aandacht besteed aan de veiligheid. Uit veiligheidsoverwegingen is de haspelkast uitgerust met een inlaatklep, welke moet worden geopend om de watertoevoer te starten. De inlaatklep dient als veiligheidsvergrendeling en helpt bovendien ongewenst gebruik te voorkomen. Op de straalpijp zelf is een vergrendelclip aangebracht om onopzettelijk gebruik van de gebonden straal functie te voorkomen.

Voor de brandweer en BHV

De hoge druk brandslanghaspel is ontwikkeld als een veelzijdig inzetbaar blusmiddel voor zowel de BHV als de brandweer. Door het lichte, compacte ontwerp en de gebruiksvriendelijkheid is de hoge druk brandslanghaspel gemakkelijk te hanteren. Ondanks de hoge druk is de terugslag van de straalpijp beperkt, waardoor deze door iedereen te bedienen is.

Voordelen

De belangrijkste voordelen van de hoge druk brandslanghaspel op een rij:

  • Veelzijdige inzet door de combinatie van een watermist sproeier en gebonden straal sproeier in één apparaat.
  • Watermist heeft een groot warmte-absorberend vermogen en zorgt voor een sterk koelend effect
  • Gebruiksvriendelijk, en hierdoor door iedereen te hanteren
  • Een aanzienlijk groter bereik door de lengte van de hogedrukslang van 50 meter
  • Laag waterverbruik (ca. 30 l/min)
  • De haspels worden gevoed door de elektro pompset van de watermist installatie. Er is géén afzonderlijke hoge druk pomp nodig.
  • Te combineren met alle hoge druk watermist systemen van Unica
  • Ideaal geschikt voor hoge gebouwen, omdat er geen problemen zijn rondom drukverlies
  • Milieuvriendelijk. Er wordt enkel water gebruikt, een 100% onschadelijk blusmiddel

Keuringen

De Danfoss hoge druk brandslanghaspel is voorzien van een CE-markering. Het product is ook getest conform EN 3-7-2004+A1:2007 en voldoet aan ISO-11237.