Unica bouwt aanbod in brandbeveiliging uit met overname Gerco en Applicom | Unica

Unica bouwt aanbod in brandbeveiliging uit met overname Gerco en Applicom

Unica bouwt aanbod in brandbeveiliging uit met overname Gerco en Applicom


Technisch dienstverlener Unica heeft een overeenkomst getekend voor de acquisitie van Gerco en Applicom. Beide bedrijven zijn toonaangevende spelers in de markt van passieve brandbeveiliging in ons land. De oplossingen van beide bedrijven zijn geïnstalleerd in ruim 30.000 gebouwen. Unica heeft met Unica Fire Safety al een veelzijdig product- en dienstenportfolio op het gebied van actieve brandveiligheid. Met de voorgenomen overname wordt het portfolio verder versterkt, waardoor het cluster integrale totaaloplossingen biedt voor brandveilige gebouwen. Eerder deze maand maakte Unica bekend het Friese installatiebedrijf Pranger-Rosier over te nemen. Unica behaalde in 2020 een omzet van € 539 miljoen en is met circa 3.000 werknemers een van de grootste technisch dienstverleners van ons land. 

Marktleiders in passieve brandveiligheid 

Gerco, gevestigd in Schoonhoven en Applicom in Nijmegen tellen 165 werknemers en behaalden in 2020 een omzet van € 30 miljoen. De bedrijven zijn opgericht in de jaren ’60 en zijn onafhankelijk van elkaar gestart als de pioniers van passieve brandveiligheid in Nederland. Na de overname van Applicom door Gerco in 2014 zijn beide bedrijven onderdeel van de Fire Safety Holding, de overkoepelende holdingmaatschappij die in zijn geheel door Unica wordt overgenomen. Gerco en Applicom blijven onder eigen naam opereren vanuit de kantoren in Schoonhoven en Nijmegen, onder aansturing van de bestaande directie. De overname wordt definitief nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn goedkeuring heeft verleend.

John Quist, CEO van Unica licht de overname toe: “Gerco en Applicom zijn toonaangevende bedrijven in het segment van passieve brandbeveiliging. Beide bedrijven geven ons de al langer gewenste versterking in deze groeimarkt waarin we met Unica Fire Safety al sterk vertegenwoordigd zijn op het gebied van actieve brandveiligheid. Met de acquisitie kunnen wij voldoen aan de groeiende behoefte aan complete brandveiligheidsoplossingen die volledig compliant zijn.”

Ook Fire Safety Projects (hoofdaannemer voor grotere projecten) en Red Profs (webshop voor installateurs en bouwbedrijven) maken onderdeel uit van de holdingmaatschappij en worden door Unica overgenomen. 

Verschil actieve en passieve brandbeveiliging

Actieve brandbeveiliging heeft betrekking op het detecteren en blussen van een brand en oplossingen zijn o.a. sprinklersinstallaties, brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties. Passieve brandveiligheidsoplossingen voorkomen dat een brand zich verder door een gebouw verspreid door het inzetten van brandwerende oplossingen en materialen in de gebouwconstructie. 

Digitalisering van dienstverlening 

Gerco en Applicom zijn innovatief door de hoge mate van digitalisering van de dienstverlening. Door het gebruik van QR-codes en een zelf ontwikkelde app hebben monteurs ter plaatse altijd de beschikking over de juiste informatie van de toepassingen waaraan gewerkt wordt. De vergevorderde digitalisering van de dienstverlening past in de toekomstvisie die Unica heeft als het gaat om beheer en onderhoud.

Hans Nijssen, algemeen directeur van Gerco en Applicom vult aan: “Door steeds strengere wet- en regelgeving en een groeiend bewustzijn inzake het belang van brandveiligheid neemt de vraag van klanten naar complete brandveiligheidsoplossingen toe. Met de aansluiting bij Unica zetten wij een belangrijke stap om onze groeimogelijkheden te versterken en nog meer toegevoegde waarde te bieden aan onze klanten. Wij zien ernaar uit om samen met onze Unica collega’s een winnend team te vormen in de Nederlandse brandbeveiligingsmarkt.”

Met de overname van Gerco en Applicom bestaat Unica Fire Safety uit vier zelfstandig opererende gespecialiseerde bedrijven met in totaal ruim 400 medewerkers. Tom Verschoor, directeur Unica Fire Safety: “Met de toevoeging van Gerco en Applicom zijn we vanuit ons cluster in staat om klanten te voorzien van een integraal brandveiligheidsconcept. Onze ruim 400 specialisten zorgen voor diepgang binnen onze verschillende vakgebieden en brengen dit samen tot een compleet pakket aan maatregelen om gebouwen brandveilig te maken.”

Combinatie van autonome groei en door acquisities

Unica realiseert zijn groeistrategie enerzijds middels autonome groei door vanuit de bestaande bedrijven nieuwe klantsegmenten aan te boren. Daarnaast versterkt Unica zijn organisatie met regionale of gespecialiseerde acquisities. Gerichte overnames zijn voor elk cluster onderdeel van de groeistrategie. Unica verwacht ook de komende jaren elk jaar overnames te blijven doen. De voorgenomen overnames van Gerco en Applicom is de tweede in korte tijd: eerder deze maand kondigde Unica ook de overname van het Friese installatiebedrijf Pranger-Rosier aan. 
 

Groepsfoto na contractondertekening met v.l.n.r.: John Quist (CEO Unica), Tom Verschoor (directeur Unica Fire Safety), Hans Nijssen (directeur Gerco/Applicom) en Bert Moser (CFO Unica).