Duurzaam en op afstand testen van flow-switches en alarmkleppen

Duurzaam en op afstand testen van flow-switches en alarmkleppen

Op basis van de voorschriften voor beheer en onderhoud (TB80) moeten de appendages van een sprinklerinstallatie, zoals flow-switches en alarmkleppen, periodiek getest worden om hun juiste werking te controleren. Deze controle wordt doorgaans uitgevoerd door handmatig water af te tappen om een geactiveerde sprinkler te simuleren. Het handmatig testen van flow-switches en alarmkleppen neemt veel tijd in beslag en brengt vaak overlast voor de bedrijfsprocessen met zich mee. Bovendien wordt een grote hoeveelheid schoon drinkwater verspild met het aftappen en hervullen van het systeem.

Zonecheck en Bellcheck maken het mogelijk om flow-switches en alarmkleppen op afstand en op een duurzame wijze te testen. Via het controle paneel of een drukknoppenkast kunnen de periodieke testen op afstand vanuit de pompkamer worden uitgevoerd, terwijl de sprinklerinstallatie volledig in bedrijf blijft.

De werking van Zonecheck en Bellcheck is op een simpel principe gebaseerd: door water wat zich reeds in het systeem bevindt te laten circuleren wordt er stroming gecreëerd. Hiermee wordt een geactiveerde sprinkler gesimuleerd en kan de werking van de stromingsschakelaars en alarmkleppen getest worden zonder dat aftappen van het systeem nodig is.

Doordat de installatie met behulp van Zonecheck en Bellcheck niet meer hoeft te worden afgetapt, worden jaarlijks duizenden liters water bespaard en kan er flink op de kosten voor onderhoud worden bespaard. Ook dragen Zonecheck en Bellcheck bij aan het voorkomen van corrosievorming in het sprinklersysteem doordat de introductie van zuurstofrijk water wordt beperkt. Hiermee wordt de levensduur van uw sprinklerinstallatie beschermd.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw pand? Wij geven u graag een passend advies.
 

Zonecheck en Bellcheck

 

Lees meer