Unica neemt business unit Fire & Gas over van Dräger | Unica

Unica neemt business unit Fire & Gas over van Dräger

Unica neemt business unit Fire & Gas over van Dräger


Unica heeft een overeenkomst getekend voor de acquisitie van de business unit Fire & Gas van Dräger. Met die overname versterkt Unica zijn brandveiligheidsportfolio. De aansluiting van de specialist in brand- en gasdetectie en brandblusmaterialen betekent een verdieping en uitbreiding van het cluster Unica Fire Safety, dat met 450 specialisten een toonaangevende speler is van integrale brandveiligheidsoplossingen. De business unit Fire & Gas van Dräger is een toonaangevende speler op het gebied van brand- en gasdetectie projecten en onderhoud in Nederland, heeft circa 120 werknemers in dienst en behaalde vorig jaar een omzet van ruim € 20 miljoen.

Strategische focus op brandveiligheid 

De business unit Fire & Gas van Dräger richt zich op verkoop, ontwerp en ingebruikname van grootschalige brand-, gasdetectie- en ontruimingssystemen binnen de utiliteitsmarkt zoals hotels, kantoren, magazijnen, musea, overheidsgebouwen, parkeergarages, scholen, verzorgingstehuizen, winkelcentra en ziekenhuizen. Ook verzorgt het bedrijfsonderdeel het beheer en onderhoud van deze systemen plus de leveringen en het onderhoud aan brandblusmaterialen en noodverlichting.

Moederbedrijf Dräger heeft na een strategische heroverweging ervoor gekozen zich alleen te richten op haar kernactiviteiten, waar brandveiligheid geen onderdeel meer van uitmaakt. De business unit Fire & Gas valt daardoor buiten deze strategische focus. De aansluiting bij Unica betekent voor de business unit Fire & Gas van Dräger dat het onderdeel wordt van een organisatie die een strategische focus heeft op brandveiligheid, waarmee de lange termijn continuïteit zeker wordt gesteld.

Unica nog sterker in brandbeveiliging

Unica heeft met het cluster Unica Fire Safety al ruim 40 jaar een sterk integraal product- en dienstenportfolio in brandveiligheidsoplossingen zoals blussystemen, bouwkundige brandveiligheidsvoorzieningen, sprinklerpompsets en watervoorzieningen en branddetectie, mede door eerdere overnames van Gerco en Applicom (2021) en Boele Fire Protection (2018).

Met de overname van de business unit Fire & Gas van Dräger versterkt Unica zijn gespecialiseerde activiteiten in branddetectie. Enerzijds betekent dit een uitbreiding van het portfolio met gasdetectie en brandblusmaterialen (BBM), anderzijds betekent het een verdieping van de kennis en activiteiten die Unica Fire Safety al heeft in brandmeld- en ontruimingsinstallaties. Vanuit het bedrijf Unica Fire Detection, onderdeel van het cluster Unica Fire Safety, gaat de business unit Fire & Gas van Dräger de branddetectie-activiteiten verder uitbreiden en het groeipotentieel van dit segment benutten. De business unit Fire & Gas van Dräger blijft opereren vanuit de vestiging in Zoetermeer.

John Quist, CEO van Unica: “Door deze acquisitie kan Unica klanten met nog meer diepgang compleet ontzorgen in brandbeveiliging. Mede door strengere wet- en regelgeving is er een groeiende vraag naar brandveiligheidsoplossingen. Aantrekkelijk is ook dat de business unit Fire & Gas van Dräger voorop loopt met digitalisering van het bedrijfsmodel en uitstekend gepositioneerd is voor verdere innovaties en digitale servicemodellen. Dit past bij de innovatiestrategie en digitale focus van Unica.”

Robert den Brave, algemeen directeur van Dräger Nederland: “Wij zijn blij voor onze medewerkers dat we met Unica een strategisch aantrekkelijke nieuwe eigenaar voor dit succesvolle bedrijfsonderdeel hebben gevonden. Dräger verwacht dat alle betrokken medewerkers zich snel thuis gaan voelen in de Unica-cultuur, die veel gemeen heeft met het familiebedrijf Dräger waar mensen met veel plezier jaren werken.”

Marcel Hoogland, business unit manager Fire & Gas van Dräger: “Met Unica hebben we een ervaren partij gevonden om ons bij aan te sluiten. Unica is net als de business unit Fire & Gas een top-5 speler in de brandveiligheidsmarkt en biedt onze business unit de beste omstandigheden om verder te groeien, vanwege de organisatorische, culturele en strategische fit. Wij zien er naar uit om gezamenlijk het groeipotentieel in ons specialisme te gaan benutten.”

Tom Verschoor, clusterdirecteur van Unica Fire Safety, ziet uit naar de samenwerking: “De overname van de business unit Fire & Gas van Dräger geeft onze dienstverlening op het gebied van branddetectie een enorme impuls. De onderneming heeft een uitstekende reputatie in de markt en loyale medewerkers, hetgeen voor ons erg waardevol is. Wij verwelkomen onze nieuwe collega’s van harte en hebben de ambitie om gezamenlijk de meest toonaangevende speler te zijn in de steeds dynamischer wordende brandbeveiligingsmarkt.”

Tom Verschoor (Unica Fire Safety) en Marcel Hoogland (Dräger business unit Fire & Gas).jpg
Tom Verschoor (Unica Fire Safety) en Marcel Hoogland (Dräger business unit Fire & Gas)