Watertanks | Unica

Watertanks

Watertanks

Watertanks voor de sprinklerinstallatie

Om een brand goed te kunnen bestrijden heeft een sprinklerinstallatie voldoende water nodig. Een vuistregel die hierbij gehanteerd wordt is dat de watercapaciteit de installatie gedurende 60 tot 90 minuten van water moet kunnen voorzien. De watercapaciteit is hierdoor sterk afhankelijk van de het ontwerp van de sprinklerinstallatie. Unica Fire Safety ontwerpt, realiseert en onderhoud vanuit het specialisme Fire Pumps & Water Supply diverse soorten watertanks voor de sprinklerinstallatie. 

Diverse mogelijkheden voor het opslaan van uw watervoorraad

In sommige gevallen bieden de huidige voorzieningen in of rondom het gebouw voldoende mogelijkheden voor het voeden van de sprinklerinstallatie. Zo kan het zijn dat in geval van een kleine sprinklerinstallatie of een watermistinstallatie de drinkwaterleiding voldoende capaciteit biedt. Ook een nabijgelegen grondwaterput of open waterreservoir (zoals een vijver, rivier of meer) kunnen een oplossing bieden als watertoevoer voor uw blussysteem. Echter blijkt in de praktijk dat in veel gevallen het pand moet worden van zien van een externe watertank om de benodigde hoeveelheid water op te slaan. Unica Fire Safety levert verschillende soorten watertanks:

•    Bovengrondse watertanks: Op locaties met voldoende ruimte bestaat de mogelijkheid tot het plaatsen van een bovengrondse reinwatertank. Deze veelvoorkomende oplossing is leverbaar in en materialen zoals staal, kunststof en beton. Lees hier meer over de mogelijkheden en de voordelen! 

•    Ondergrondse watertanks: Voor locaties waarbij ruimtegebrek een rol speelt, biedt de ondergrondse watertank een uitstekende oplossing. Vooral in stedelijke gebieden zoals woontorens, ziekenhuizen en parkeergarages zien we deze oplossing veel terug. Lees hier meer over de voordelen van de ondergrondse watertank. 

•    Tijdelijke watervoorzieningen: Het kan voorkomen dat vanwege inspecties of incidentele werkzaamheden uw huidige watervoorziening tijdelijk buiten gebruik wordt gesteld. Met een tijdelijke watervoorziening kan uw sprinklerinstallatie in bedrijf blijven en waarborgt uw de brandveiligheid van uw gebouw gedurende de werkzaamheden aan uw vaste watervoorziening. 

 

Tref maatregelen om de betrouwbaarheid te waarborgen

Als belangrijke algemene eis voor de watervoorziening geldt dat deze betrouwbaar moet zijn. Dit houdt in dat de watervoorzieningen te allen tijde voldoende bluswater aan de sprinklerinstallatie moet kunnen leveren. Seizoensinvloeden zoals vorst of aanhoudende droogte mogen de bedrijfszekerheid van de watervoorziening niet beïnvloeden. Afhankelijk van de situatie kan het daarom nodig zijn om maatregelen te treffen, zoals een verwarmingselement dat bevriezing tegen gaat.


Verschillende mogelijkheden in de uitvoering

Afhankelijk van de waterbehoefte van de sprinklerinstallatie kan de watervoorziening op verschillende manieren worden uitgevoerd:
•    Enkelvoudige watervoorziening: In de meeste gevallen wordt de watervoorziening enkelvoudig uitgevoerd. Een enkelvoudige watervoorziening bestaat uit één pomp en één watervoorraad.
•    Enkelvoudige watervoorziening met supertoevoer: Wanneer het nodig of gewenst is dat de sprinklerinstallatie ook tijdens werkzaamheden aan de sprinklerpomp operationeel is, kan een watervoorziening met supertoevoer worden toegepast. Hierbij worden twee pompen in combinatie met één watervoorraad toegepast.
•    Tweevoudige watervoorziening: Het meest betrouwbaar is een tweevoudige watervoorziening, bestaande uit twee onafhankelijke pompen met ieder een eigen watervoorraad. Deze uitvoering komt in de praktijk echter weinig voor.


Onderhoud van de watervoorziening

Specifiek voor wateropslagtanks zijn er aanvullende eisen vastgelegd in TB67B. Dit bulletin werd geïntroduceerd nadat werd vastgesteld dat watertanks voor sprinklerinstallaties onvoldoende werden onderhouden, wat leidde tot ongelukken. TB67B schrijft periodieke controles voor, bekend als de A-inspectie, B-inspectie, en C-inspectie. Deze  inspecties zijn er om de watertank te controleren op corrosiesporen en om de kwaliteit en betrouwbaarheid te beoordelen.

Ontvang advies over de mogelijkheden van een watertank voor uw sprinklerinstallatie.

Bent u benieuwd over welke mogelijkheden er het beste bij uw situatie passen? Vanuit het specialisme Fire Pumps & Water Supply staat een team aan experts voor u klaar om u te voorzien van gepast advies. 
 

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.