Tweewekelijks testen van de sprinklerinstallatie door beheer op afstand

Tweewekelijks testen van de sprinklerinstallatie door beheer op afstand

Vanuit onderhoudsvoorschriften voor sprinklerinstallaties, zoals TB80 voorschrijft, is het verplicht om installaties (twee)wekelijks te testen. Voorheen werd dit fysiek op locatie uitgevoerd. Om aan wet- en regelgeving te voldoen en nieuwe waarde te creëren op het gebied van duurzaamheid, efficiency en veiligheid is er een nieuwe innovatie ontwikkeld: beheer op afstand. Door de inzet van beheer op afstand wordt een duurzaam en gelijkwaardig alternatief geboden voor (twee)wekelijkse sprinklertesten. Dit heeft als voordelen dat CO2-uitstoot en brandstofverbruik wordt gereduceerd, en bedrijfsoverlast bij onze klanten op locatie wordt geminimaliseerd. Dit initiatief betreft een integrale samenwerking binnen het netwerk van bedrijven van Unica.  

Duurzaam en gelijkwaardig alternatief voor fysiek testen

Vanuit de onderhoudsvoorschriften voor sprinklerinstallaties dient elke installatie (twee)wekelijks getest te worden. Als een van de grootste spelers in de installatietechnische markt kan Unica Fire Safety met beheer op afstand de hele sprinklerinstallatie op afstand beheren, en neemt met deze innovatie een belangrijke marktpositie in de brandveiligheidsmarkt in. Dit houdt in dat 50% van de testen op afstand, en 50% van de testen op locatie wordt verricht. De grootste voordelen van deze beheertaken op afstand zijn dat CO2-uitstoot wordt gereduceerd en overlast op de bedrijfsprocessen wordt beperkt: ‘Innovaties zijn belangrijk omdat we installaties slimmer en effectiever willen inzetten voor onze klanten, en daar is beheer op afstand een voorbeeld van. Deze innovatie zorgt ervoor dat ook de CO2-footprint voor onze klanten wordt verminderd’, aldus Tom Verschoor, clusterdirecteur Unica Fire Safety. Om deze brandveiligheidsoplossing certificeerbaar te krijgen is er een traject gestart met inspectie-instelling Kiwa/R2B.

Aanpassingen aan de sprinklerinstallatie

Voor gebouweigenaren met een sprinklerinstallatie zijn er een aantal aanpassingen aan de testleiding van de installatie benodigd, zoals een PLC (programmeerbare logische besturing), camera en druksensoren, regelbare afsluiters en de ontwikkelde innovatie Bellcheck. Aanvullend is het mogelijk om de ontwikkelde innovatie van Unica Fire Safety toe te voegen, zoals de Zonecheck. Deze innovatie en de Bellcheck hebben als doel dat de stromingsschakelaars en natte alarmkleppen voor de sprinklerinstallatie volledig op afstand en op duurzame wijze worden getest. Al deze componenten worden volgens de hoogste IT-standaarden beveiligd middels een onafhankelijke, versleutelde 4G-verbinding en volgens de IEC-62443 norm.

De werking van beheer op afstand

Beheer op afstand wordt mogelijk gemaakt door het toepassen van intelligente technische componenten die op afstand worden aangestuurd en/of uitgelezen. Via een lokale industriële computer (PLC), die in verbinding staat met een centrale controlroom, wordt de aansturing uitgevoerd. Deze PLC is door een integrale samenwerking met verschillende bedrijven binnen het netwerk van Unica-bedrijven tot stand gekomen. Via een beveiligde verbinding worden componenten met een controlroom verbonden, waarna een servicetechnicus van Unica Fire Safety testen en beheercontroles op afstand kan uitvoeren. Al deze componenten zijn fail-safe uitgevoerd en voorzien van de hoogste veiligheidsstandaarden.

Neem contact op

Heeft u interesse of wilt u meer informatie over de bewaking en beheer op afstand? Een team van circa 400 specialisten helpt u graag verder om een ‘op maat’ gesneden brandveiligheidsoplossing te realiseren. Neem vrijblijvend contact met onze contactpersoon Christiaan Koekoek via ckoekoek@unica.nl