Watermist

Watermist

Watermist als alternatief voor de sprinkler

Een blussysteem met watermist is een interessant alternatief voor een sprinklerinstallatie. Dit komt vooral doordat de watermistinstallatie onder hoge druk werkt waardoor er minder water nodig is om een brand te bestrijden. Door het grote koelende vermogen ontstaat er bovendien meer vluchttijd. Ontdek alle voordelen van dit efficiënte blussysteem en laat u overtuigen.
 

Verleng de vluchttijd

Bij brand telt elke seconde. Daarom zijn watermistsystemen vooral in branches als de gezondheidszorg aan een flinke opmars bezig. De minuscule waterdruppels verkoelen de omgeving en verlengen daarmee de vluchttijd voor aanwezige personen. Een cruciaal voordeel in gebouwen waar kwetsbare mensen verblijven, zoals psychiatrische instellingen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Maar denk ook aan gevangenissen, schoolgebouwen of kinderdagverblijven.

Zo werkt watermist

Watermist wordt onder hoge druk gegenereerd. Hierdoor ontstaan er microscopische waterdruppels die de hitte uit de brand onttrekken en de zuurstof in de lucht verdringen. Omdat er zonder zuurstof geen vuur mogelijk is, bestrijdt het de brand snel en effectief. 

De voordelen van minder waterverbruik

Watermist verbruikt veel minder water dan een traditionele sprinklerinstallatie. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste is er geen apart reservoir nodig voor het blussysteem, maar kan het systeem in de meeste gevallen gewoon worden aangesloten op de drinkwaterleiding. Door het lage waterverbruik van een watermistinstallatie in vergelijking met een sprinkler is er na het blussen veel minder kans op schade aan kostbare apparatuur.
 

Geen brandwerende wanden meer nodig

Het Bouwbesluit 2012 schrijft voor dat grote ruimtes in panden moeten worden opgedeeld in brandwerende compartimenten. Een nadeel hiervan is dat deze materialen erg duur zijn. Een watermistsysteem is - net als een sprinklerinstallatie - een gelijkwaardige oplossing waarbij de eis voor meerdere compartimenten vervalt en u daardoor een kostenbesparing realiseert.
 

Minimale verstoring van de dagelijkse werkzaamheden

De installatie van een blussysteem met watermist is eenvoudiger dan een sprinklersysteem. Dit komt doordat de leidingen dunner zijn en daarmee minder inbouwruimte in beslag nemen. Alle watermistsystemen van Unica Fire Safety zijn maatwerk. Om het de montage nog efficiënter te laten verlopen, snijden en buigen wij de onderdelen in onze eigen prefab-werkplaats alvast op maat. Zo ervaart u zo min mogelijk overlast van de montage.

 

Onze experts onderzoeken graag of een watermistinstallatie geschikt is voor uw pand en bij uw wensen past.